Løb - Dolkebevis

Deltagerne tager på et lille løb med det formål at lære om korrekt brug af dolken.

På hver post løser deltagerne en opgave. Deltagerne snitter blandt andet et grillspyd, som deltagerne bruger til chokoladefondue sidst på løbet. På hver post lærer deltagerne relevante regler om dolken og måder de skal håndtere den på.

 

Løb med dolk

Deltagerne lærer dolkereglerne på posten, som jeres grupper eller institution har sat for medlemmernes brug af dolken.

Eksempler på regler for brug og omgang med dolk kan lyde:

  • Dolken er et redskab ikke legetøj.
  • Brug kun dolken når der en voksen til stede, også selvom du har fået dolkebeviset.  
  • Snit altid væk fra dig selv.
  • Hold din dolk skarp.
  • Hak aldrig med kniven, og slå aldrig på dolkens ryg med noget hårdt. Eks. En hammer eller sten.  
  • Brug aldrig dolk, når der er mennesker inden for en armslængde.
  • Sid ned, når du snitter.
  • Snit altid ned mod jorden og ikke op i luften.
  • Kast aldrig med en dolk eller andre knive.
  • Snit ikke i levende træer og buske
  • Aflever altid en kniv ved at holde på bladet. Æggen skal vende nedad og væk fra håndfladen. Rør aldrig æggen med fingrene.
  • Kend de forskellige dele på dolken. Æg, skuldre, blad, skaft og skede.
  • Rengør altid dolken efter brug
  • Opbevar dolken i skeden, når den ikke er i brug, samt når du går eller løber.
  • Et merglespir bruges til at løsne knuder. Det bruges IKKE til at slibe dolken på.

Poster til Løb med dolk. Deltagerne snakker om nogle få regler om dolken på hver post. Deltagerne skal ligeledes løse en praktisk opgave.

 

Post 1:

På denne post skal deltagerne bruge deres dolk. Deltagerne bliver instrueret i de mest almindelige regler for dolken, som handler om dolkens brug. Deltagerne skal selvfølgelig huske og bruge reglerne om brug af dolk, når de laver den praktiske opgave.

  • Dolken er et redskab ikke legetøj.
  • Brug kun dolken når der en voksen til stede, også selvom du har fået dolkebeviset.
  • Snit altid væk fra dig selv.
  • Brug aldrig dolk, når der er mennesker inden for en armslængde.
  • Sid ned, når du snitter.
  • Opbevar dolken i skeden, når den ikke er i brug, samt når du går eller løber.

Deltagerne skal hver snitte en pind på ca. 10 - 30 cm. Pinden skal spidses, med en lang tynd spids, og afbarkes. Pinden skal bruges til grillspyd til fondue, så det er vigtigt at de ikke går og roder i jorden med den efter de har snittet den.

Materialer:

Små pinde på ca. 30 cm. Dolke.

 

Post 2:

Her skal deltagerne bruge dolken (og evt. andre knive) og overholde reglerne.

De skal lære regler om dolkens vedligeholdelse:

  • Hvis en dolk skal bruges til madlavning, så skal den rengøres før og efter brug.
  • En dolk skal være tør og ren inden den puttes i skeden.
  • Dolken opbevares i skeden, når den ikke er i brug, samt når du går eller løber.
  • Vedligeholdelse af kniven:

Hvis skaftet er af træ så skal det engang imellem have olie.

Hvis Bladet er rusten, så skal det pudses og have olie.

Hvis kniven er døv, så skal den slibes

Hvis der er hakker eller mærker i knivens Æg, så skal de slibes væk.

Skeden er en del af kniven. Skeden skal være hel, især i spidsen. Skeden skal kunne lukkes så dolken ikke kan løsne sig og falde ud af skeden.

Deltagerne skal skære og skrælle forskellig frugt, grønt og andet ud. Frugterne spises bagefter når vi er færdige med løbet.

Materialer:

Frugter, Skærebrætter, skåle

 

Post 3:

Der fines mange forskellige knive, som kan bruges til forskellige opgaver. Deltagerne ser på forskellige knive og snakker om hvad de kan bruges til. Deltagerne giver dolkene korrekt til hinanden, så man kan se at de kan aflevere dem rigtigt til hinanden.

  • Steakkniv – spisekniv til når der skal spises bøffer.
  • Smørekniv – til når der skal smør, leverpostej, marmelade og andet smørrepålæg på brødet-
  • Skrællekniv – Lille skarp kniv til rengørring of deling af frugt og grønt
  • Brødkniv - Kniv med bølget blad.
  • Fileteringskniv – Kniv med fleksibelt blad
  • Grøntsags kniv – bredbladet kniv, god til løg og salathoveder.
  • osv.

Hvor sikker er du på hånden?

Hver Deltager skal puste en ballon op og tegne ansigt på den. Det skal være en mand med fuldskæg, som tegnes. Derefter skal deltagerne komme barberskum på ballonen og barbere manden med deres dolk – uden at han kommer til skade.

Materialer:

Forskellige knive og dolke, Balloner, Barberskum. Tusch. Vand. Håndklæder.

 

Post 4

  • Kniven er ikke et legetøj. Man må ikke kaste med kniven.
  • Opbevar dolken i skeden, når den ikke er i brug, samt når du går eller løber.
  • Snit ikke i levende træer og buske

Kniven er ikke legetøj – så lad os "lege" med kniven.

Deltagerne kaster med kasteknive. Hver deltager har tre forsøg.

(Oftest er kasteknive utroligt svære at bruge. Det en god måde at illustrere på, hvor tåbeligt det er at kaste med sin kniv)

Materialer:

Kasteknive

Skydeskive af pap.

 

Post 5

  • Hold din dolk skarp.

Hver deltager skal "trylle" lidt. Deltagerne skal forsøge at stikke deres kniv gennem en ballon uden den punktere. Hver deltager får en ballon, som de puster op. En tryllekunstner "snyder” ofte for at skabe en illusion, så det gør vi også. Deltagerne sætter et klart stykke tape på ballonen. Tapestykket skal ca. være 5 cm lang og skal sidde med dets ender pegende mod henholdsvis ballonens knude og top. Ved at placere sin kniv kan man prikke hul i ballonen og få kniven til at sidde igennem ballonens væg uden at ballonen punktere. Jo mere spids og skarp kniven er, jo bedre virker tricket.

Materialer:

Runde balloner, tape.

 

Post 6

Her samles deltagerne til sidst. Hver deltager må tage et stykke frugt med deres pind og dyppe den i smeltet chokolade. Der tages billeder af de deltagere, der skal have dolkebevis.

Chokoladefondue til 10 personer

200g chokolade

1,5 dl fløde

Chokoladen smeltes over et vandbad og der tilsættes tempereret fløde.

Materialer:

Kamera, Trangia, Chokolade, Sprit, Tændstikker, Vand, (frugt frapost 2),(spyd fra post 1)

Løb - Dolkebevis

Lær din deltagere om brug af dolken ved at tage dem på et lille løb.

Deltagerantal:

3 - 36

Materialer:

Se posterne

Sted:

Ude og inde