Spejderstaven

Om Spejderstaven

Baden Powl, Spejder-bevægelsens grundlægger, var gammel militærmand og mange af spejdernes aktiviteter var inspireret her af. Spejderstaven var i spejderbevægelsens tidlige barndom en del af spejder-uniformen. Det kom sig af hvad Baden Powl så på Ashanti ekspeditionen, som han var på, da han gjorde karriere i militæret. Her så BP, hvorledes en ledende ingeniør-officer havde god brug af en lang stav, som han havde med sig. Den var inddelt i fod og tommer. Inginør-officeren brugte den til at prøve sig frem i sumpet terræn, til at hoppe over bække, afstandsbedømmelse o.s.v. Ideen huskede B-P, og en spejderstav hørte i mange år med til spejdernes personlige udrustning. I lejr blev spejderstaven anvendt til teltstænger, grydestativ til bålet, til bårestænger og lignende. Først var spejderstaven bare kosteskafter, men med tiden udviklede de sig til de flotte stave, hvori spejderne snittede deres navne, totem, figurer og praktiske mål. En gammel spejderhilsen er en spejderhat løftet op på en spejderstav. Spejderstaven forsvandt allerede igen i 1920´erne. spejderstaven kan dog ses, der er få excentriske spejdere som i bærer rundt på den endnu! Spejderstaven har da overlevet delvist. Patruljestanderen er den gamle spejderstav, påsat patruljens flag! Som sagt havde Spejderstaven mange praktiske anvendelsesmuligheder. Der var ligeledes mange lege som involverede spejderstaven.

Legene her på siden er dog ikke historiske korrekte. Men det at have et ideunivers og en række anderledes aktiviteter tilknyttet ideen om den gamle spejderstav. Det har lagt grundlag for disse aktiviteter.

Søg forskellige ideer med spejderstaven. God fornøjelse.

Spejderstaven som personlig udrustning.

Spejderstaven er en personligt tilvirket stav. Spejderstaven kan snittes med mønstre males, belægges med vandreskjold og lignende. Spejderstaven kan også udstyres med en masse praktiske finesser. Det kan være en krog i enden, faldskærmssnor, der er viklet omkring staven som håndtag. Staven kan ligeledes være inddelt i cm og meter, så den kan bruges som målestok. Der er som sagt mange muligheder. Der er kun få regler for, hvordan spejderstaven bør og kan se ud. I kan for forskellige eksempler ved at se  illustrationerne her på siden.

Spejderstaven som Legeredskab.

De fleste spejder-grupper har en legekasse, som indeholder bolde, kegler, boldtræer, redningsreb osv. Hvorfor ikke også spejderstave. Bruges spejderstaven som legeredskab, så er det en god ide at spejder-stavene tilnærmelsesvis har samme længde tykkelse og vægt.

En spejderstaven bør være mellem 1,80 og 2meter lang og havde en diameter på 35 - 50 millimeter i topenden. Spejderstaven bør ligeledes være så lige og stiv som muligt. Derfor kan det eksempelvis ikke anbefales at spejderstaven laves i træsorter som pil eller poppel. Hvis man ligeledes vælger at bruge den samme træsort til alle sine spejderstave, så bør vægten på sine spejderstave også blive nogenlunde ens.