Stenslynge
En stenslynge er et primitivt våben, som er forbløffende nem at lave en simpel, men effektiv udgave af.
Deltagerantal:
Mange. Det kan anbefales at alderen på deltagerne er over 12 år, så deltagerne har forståelse for at det de fremstiller er et våben, og ikke legetøj, og skal bruges forsvarligt.
materialer:
3.5 meter snor pr. deltager.
Sted:
Ude: Når stenslyngen skal prøves er det vigtigt at man kan se terrænet foran sig og at der ikke kommer nogle, så en nyplantet- eller græsmark kan anbefales. Skytterne skal helst stå på en lige linje og kaster samme vej. Det er ligeledse en god ide at der er 10 meter mellem skytterne. så de ikke rammer hinanden, hvis en sten skulle falde ud af lommen/pulden på slyngen under kastet, på det forkerte tidspunkt.
HUSK SIKKERHEDEN!. En stenslynge er et våben!
Om Sikkerhed!
Det er facilitatoren af aktiviteten, som har ansvaret for sikkerheden!
En stenslynge er et våben og et jagtredskab. Derfor er det vigtigt at deltagerne grundigt bliver instrueret i sikkerhedsreglerne angående brugen af stenslyngen.
Først handler det om at finde et egnet sted, hvor man kan afprøve sin stenslynge. En professionel bruger af en stenslynge kan kaste op til 400 meter med en stenslynge. En ny bruger vil let komme op på at kaste 80 – 100 meter med en stenslynge. Samtidigt er det at kaste med en stenslynge intuitivt. Det vil sige at man ikke kan sigte med en stenslynge. Man kan kun lære at ramme med en stenslynge, hvis man øver sig.
For en ny bruger vil det sige, at man hurtigt har potentialet til at kaste langt, men ikke særligt præcist. Så aktiviteten kræver et stort åbent areal. En nyplantet- eller græsmark er oplagt. I skal kunne se hele det areal foran jer som i potentielt kan kunne ramme. En skov er ikke et egnet kuglefang. I skal ligeledes have plads til siderne og bagud. Da som ny bruger i oftest vil opleve at en sten kan falde ud af pulden under kastet og ryge bagud og sideværds. Så en anbefaling er, at skytterne placeres på en lige linje, som er afmærket med en snor. Der skal ligeledes være minimum 10 meter mellem standpladserne hvor skytterne skal stå. Deltagere som ikke Skyder med stenslyngerne skal opholde sig minimum 50 meter bag skytterne og deres standpladser. Så der skal være et åbent areal minimum 250 meter foran skyttelinjen. minimum 50 meter bagud og minimum 100 meter ud til siderne målt fra de yderste skytters standpladser.
Skytterne kan ligeledes bære sikkerhedsbriller og hjelme. Facilitatorene som går mellem skytterne skal have hjelm og sikkerhedsbriller på.
Det er selvsagt ikke tilladt at skyde med stenslynge, hvis man ikke står på en standplads og der ikke er givet tilladelse til at der må skydes.
Det er ikke tilladt at skyde efter andre.
Lav små sessioner, så deltagerne på standpladserne skyder nogle minutter af gangen. Forbyd at deltagerne skifter eller forlader deres standpladser under disse sessioner.
Som instruktør kan du godt gå frem og tilbage mellem skytterne. Men gå kun bag ved skytterne og hold god afstand til skyttelinjen. Gå ikke bag om en skytte, når denne er ved at skyde. Gå kun frem til en skytte som du er i kontakt med og ikke er ved at skyde med stenslyngen. Gå frem til skytten vinkelret med skyttelinjen.
Hvis I vurderer, at den enkelte deltager ikke vil efterleve sikkerhedsreglerne efter aktiviteten er slut, så bør facilitatoren Inddrag stenslyngen efter brug, så deltagernes stenslynger opbevares i foreningen, hos facilitatoren eller destrueres. Som sagt: En stenslynge er ikke legetøj.