Stjernebilledet Karlsvognen

Find stjernebilledet Karlsvognen.

Se op mod himlen en stjerneklar aften. Karlsvognen er et stjernebillede, som i altid kan finde stjernehimmelen, på alle tider af året, på den nordlige halvkugle.

Stjernebilledet Karlsvognen er god at gå ud fra, når i vil finde andre stjernebilleder. Englænderne kalder Karlsvognen en stor plov. Amerikanerne kender stjernebilledet som en øseske eller en kasserolle.

 

Karlsvognen består af 8 stjerner, men kun 7 lader sig se umiddelbart. Den 8. kræver at man kigger nøje efter.

Blandt Nordamerikas indianere blev Karlsvognens stjebilledet brugt som en prøve. 7 sten blev lagt på jorden, så de forestillede Karlsvognens og stjernebilledets mest synlige stjerner. En indianer, som ønskede at blive jæger, skulle lægge den 8. sten i stjernebilledet på Alcors plads. Hvis han kunne klare det, bestod han prøven. For så var hans syn var så skarpt, at han kunne blive en dygtig jæger for den 8. stjerne i stjernebilledet, Alcor, er svær at se med det blotte øje.

 

Opgave: Lad deltagerne se om de med det blotte øje kan se Alcor, den 8. stjerne i stjernebilledet. Alcor ligger "i knækket i vognstangen" ved siden af Mizar. De to stjerne bliver ofte betegnet som "hest og rytter"

 

Marker evt. stjernebilledet på jorden med sten eller små lys. og prøv at se om Deltagerne kan placere Alcor i stjernebilledet. Efterfølgende får deltagerne lov til at se på stjernebilledet igennem en god kikkert. Alcor vil nu være nemmere at se.

 

Materialer: Et billede af stjernebilledet Karlsvognen, meget gerne med dets placering i forhold til Nordstjernen. En god kikkert.

Stjernebilledet karlsvognen

Stjernebilleder har skabt mange myter, og karlsvognen er ingen undtagelse.

Deltagerantal:

1 - 9

Materialer:

Et billede af karlsvognen og en kikkert.

Sted:

Ude