Sugerør

Et sugerør eller flere kan bruges til en række aktiviteter. Her er nogle foreslag.

1 Transport af majs eller bønner

De tørrede ærter eller bønner suges fast i enden af sugerøret og transporteres fra en beholder til en anden.

2 Vandtransport

Brug sugerøret til at transportere vand fra en beholder til en anden beholder. Deltagerne stikker sugerørets ene ende ned i vandet for derefter at placerer en finger for hullet i den anden ende.

3 Rørledning

Mange sugerør sættes sammen i enderne som en lang rørlinje. Deltagerne skal nu forsøge at transportere vand gennem rørledningen af sugerør, ned i et målebæger.

4 Mikado

Spil et spil Mikado med sugerør.

5 Blæsekonkurrence

Hvem kan blæse et stykke vat længst. En tot vat skal blæses væk, så langt som muligt. En tot vat placeres på et bord. Deltagerne skal nu blæse igennem et sugerør for at flytte vattet.

6 Forhindringsbane

Et sugerør bruges til at blæse en tot vat eller et andet let opjekt gennem en forhindringsbane.

7 Papir transport

Et lille stykke papir skal flyttes med et sugerør. Papiret sugea fast I enden af sugerøret og flyttes fra A til B. Hvor mange stykker papir kan holdet flytte på 2 minnutter.

8 ”Suge kort”

Deltagerne skal have et sugerør hver. Første deltager suger et lille stykke papir/karton fast I enden af sit sugerør. Papiret/kartonnet skal nu gives til sidemanden. Sidemanden skal nu forsøge at suge sig fast i papiret og derved tage papiret. Papiret skal afleveres fra deltager til deltager.

9 Pusterør

Brug sugerøret som et pusterøret. Som ammunition bruges vatpinde eller små papirkugler som deltagerne selv triller. Deltagerne skyder til måls.

10 Sugerørskamp med farvede pile.

Deltagerne deles ind i hold. Alle hare en hvid T-shirt på. Hver deltager får et sugerør som pusterør og en håndfuld vatpinde. Vatpindenes ender er dyppet i forskellige farver. En farve pr hold. Malingen/farven bør selvfølgelig være vandopløselig og allergitestet. Bagefter findes vinderne af kampen ved at tælle prikker på deltagernes T-shirts.

Det er en god ide at lave en banehalvdel til hvert hold.

11 Red ægget

Deltagerne deles ind i hold. Hvert hold skal lave en anordning, der gør at et æg kan kastes/falde fra en stor højde uden at gå i stykker. Holdene får udleveret sugerør og tape til at løse opgaven.

12Tårn.

Deltagerne deles i hold. Hvert hold skal nu forsøge at bygge det højeste tårn på 10 minutter. Holdene får udleveret tape og sugerør til at løse opgaven med.

Hvis I er spejdere kan i lære deltagerne om trekantprincippet.

13 Bro

Deltagerne deles ind i hold. Holdene skal nu forsøge at konstruere en bro mellem to bordplader(ca 40 c)m. Holdene får udleveret tape og sugerør til opgaven. Holdet få 15minnutter til at udfører opgaven. Broen skal kunne holde til vægten fra en stor bog eller en mursten.

Her vil det være en god ide at starte med at fortælle om trekantprincippet.

14 Sugerørsfløjte

Klip et V i enden på et sugerør og pust i den anden ende. Det får sugerøret til at sige en lyd. Klip sugerør i forskellige længder med V snittet i enden. De forskellige længder bør frembringe forskellige toner.

Prøv at spille en simpel melodi på jeres sugerørsfløjter. Lav evt. en sugerørs-panfløjte

15 Stafet

Hver deltager får et sugerør i munden. På første deltagers sugerør placeres der et stykke slik med hul i(en sliksut er fin. Et ellastik kan ligeledes bruges). Sutten skal nu afleveres fra deltager til deltager ved at næste deltager stikker sit sugerør ind i hullet af sutten og lader sutten glide over på sit sugerør. Deltagerne må selvfølgelig ikke bruge hænderne.

16 Bygning.

Lav flere komplicerede bygninger.

Byg flere komplicerede konstruktioner med sugerør og piberensere som forbindere.

Sugerørene klippes til i de ønskede længder. Piberenserne bøles og vruges som forbindere mellen sugerørene.

17 Smykker
Lav farverige smykker af sugerør. Klip sugerørene i forskellige ønskede længder. Før en snor eller et elastik gennem de forskellige stykker af sugerør. Bind enderne på snoren sammen for at lave halskæder, ankelkæder, hårbånd eller armbånd. I kan også bruge piberensere i stedet for snor til at lave drømmefangere eller fingerringe.

18 Kunst.
placer få dråber vandfarve på et stykke papir. Brug dit sugerør til at blæse vanddråberne rundt på papiret for at skabe din egen sugerørskunst. Tilføj flere dråber som du lyster. Snart vil der fremstå et abstract maleri på det blanke papir.

TEMA: Sugerør.

Lege og forskellige udfordringer, hvor brugen af et eller flere sugerør er en del af løsningen.