Huden

Huden er kroppens største organ. Huden har en række funktioner, hvoraf overordnet beskyttelse af organismen er den vigtigste. Huden er en del af kroppens immunforsvar. Huden består af overhud, læderhud og underhud. Huden er fuld af bittesmå åbninger kaldet porerne, så du kan svede. Hvis din hud kommer i kontakt med et kemisk stof, kan det trænge ind gennem porerne og ind i de små blodkar lige under huden. Når det kemiske stof er i dit blod, kan det komme rundt i hele kroppen.

Hvor hurtigt optager du så stoffer gennem huden?

Det afhænger af din huds sundhed og her er der mange faktorer der kan spille ind. Men i kan lave et lille forsøg. Forsøg der viser hvor langt tid det tager før du potentielt kan optage et stof gennem huden.   

Tag et par fed skrællede hvidløg og hold dem i hånden. Det vil tage lidt tid men efter ca. 20 minutter vil du kunne smage hvidløg, selvom du ikke har haft hvidløg i munden.

Forsøget kan bruges praktisk at vise, hvor vigtigt det er at undgå unødvendig kemi på vores hud. Hvor vigtigt det er at være kritisk over for de produkter du bruger. Hvor vigtig det er at være kritisk over for de producenter der sælger og udvikler varer vi påfører huden eller bærer direkte på huden, så du og andre undgår allergener og andre sygdomsfremkaldende kemiske stoffer.

Huden

Huden er ikke en lukket barriere, der hermetisk beskytter kroppen for omverdenen. Med denne lille praktiske øvelse kan i synliggøre for jeres deltagere vigtigheden af at behandle jeres hud ordentligt ved ikke at udsætte den for unødig kemi.

Deltagerantal:

Mange!

Materialer:

Minimum et fed hvidløg pr. deltager.

Sted:

Ude og inde.

Tip:

Vær opmærksom på at ingen af deltagerne er allergiske over for hvidløg, ellers tager øvelsen bare en mærkelig dum drejning!