Hver deltager skal, hver især, stå med deres spejderstav foran sig. Staven skal stå ret op og ned med den ene ende på jorden. Staven skal balanceres således at den et kort øjeblik kan stå selv. Når der siges ”byt” så skal alle slippe deres pind og tage sidemanden til højres spejderstav og stille den foran sig selv på samme måde som sin egen spejderstav "stod" før. Når alle har balanceret deres ny pind foran sig siges der ”byt” igen. Tempoet sættes gradvist op. De personer der taber deres pind under hver byt går ud af legen.
Variation:
Legen kan varieres med at deltagerne kun må bruge en hånd. henholdsvis højre eller venstre, hvor de ligeledes tager sin sidemands stav fra samme side som den hånd de må bruge. Nogle vil opleve at det gør legen betydeligt svære. når de skifter hånd og retning på stavene.
Variation2:
I stedet for at tage sidemandens spejderstav, så skal deltagerne bytte pladser mens spejderstavene balancerer på højkant. En legeleder bestemmer, hvorledes deltagerne i cirklen skal bytte spejderstav.
Legelederen kan eksempelvis sige: "2 til højre". Alle deltagerne skal nu flytte sig rundt i cirklen og tage den balancerende spejderstav, der står 2 pladser til højre fra sig selv. Legelederen kan bestemme om deltagerne skal skifte til venstre eller højre. Dog bør deltagerne ikke bytte mere end 2 pladser den ene eller anden vej i cirklen. De deltagere som taber deres stav, går ud af legen.
Tip:
Øg legens sværhedsgrad langsomt. Formålet med legen er ikke at få nogle til at tabe deres spejderstav, selv om det sikkert er uundgåeligt, med at få deltagerne til at arbejde sammen og tænke som et kollektiv.
Deltagerantal: Minimum 5
Materialer: En spejderstav pr. deltager
Sted: Ude. Lege med spejderstave egner sig ikke som indeaktiviteter.