Temaet Detektiv

Fingeraftryk

En persons fingeraftryk er unikt. Fingeraftryk er derfor et godt bevis på at en gerningsmand har været på et gerningssted.

Opgaverne med fingeraftryk kan være:

1) Lær at tage fingeraftryk af en person.

Metoder:

  -Skraver med en blyant med et stykke papir, så der ligger et tykt lag grafit på papiret. Tryk en finger ned i det skraverede felt, så der kommer grafit på fingeren. Sæt derefter et stykke tape på fingeren. Fjern tapen og klister det på et stykke papir. det bør nu være muligt at se et fingeraftryk. Husk at alle deltagere bør bruge den samme finger så i kan sammenligne dem.

- Brug en hård læbestift. Påfør læbestiften på dine fingerspidser. Bemærk at kæbestiften skal påføres ved at stryge fingerspidserne på langs af fingeren. Fra håndfladen ud mod fingerspidsen, ellers virker det ikke. Afsæt nu dine fingeraftryk på et stykke papir.

2) Lær at tage fingeraftryk af en ting.

Hvis en finger er fedtet eller svedig, så afsætter en finger ofte et fingeraftryk. I kan "fremklage fingeraftrykket ved at coate det forsigtigt med et fint "fremkalder-pulver" for derefter, forsigtigt at børste det overskydende pulver af med en blød børste. Hvis fingeraftrykket sidder på en glat overflade, så kan der placeres et stykke tape ovenpå fingeraftrykket. Tapen fjernes igen og sættes på et hvidt stykke papir. I burde nu have et fint eksemplar af fingeraftrykket.

Som fremkalderpulver kan der bl.a. bruges kakaopulver eller skifferet i en blyant.

2) Lær at se hvem et fingeraftryk tilhører.