Temaet dolkebevis

Om dolken

Hvis børnene skal have et dolkebevis, så må det gerne foregå lidt højtideligt. Børnene skal fornemme at det at have et dolkebevis er en tillidserklæring, og det kræver at de skal udvise et ansvar når de bruger dolken. Dolkebeviset skal således  ikke bare erhverves ved at man et kvarter af spejdermødet snitter i en pind.

Forslag til instruktion i Dolk, sav og økse:
Dolkebeviset i sig selv er egnet til de 7 til 9 årige
Dolk, sav og øksebeviset er velegnet til de 9 til 12 årige
ligesom en grundig instruktion i håndtering af værktøjet til kulsø-pionering er velegnet til børn fra 12 år og op.

Brug af dolken - Sikkerhed - vedligeholdelse

Brug af Dolken.
- Dolken er som udgangspunkt et multiværktøj og bruges til mange ting. Som spejder bruger vi spejderdolken til at snitte i træ og til madlavning. Der findes dog mange forskellige knive med forskellige former. Disse knive har ofte en funktion, som de er specielt egnet til at udfører. Tænk på brødkniven eller filetkniven.

Hvis i har mulighed for at vælge mellem flere forskellige typer knive, så vælg den kniv der er mest egnet til den opgave i skal udfører.

Lær om forskellige knive og de funktioner de er designet til
- Knive og dolke skal altid bruges forsvarligt således at ingen kommer til skade.
- Som spejder må man kun bruge kniv/dolk, hvis man har et gyldigt dolkebevis og/eller er sammen med en leder, som har givet tilladelse til at man må bruge dolk.

 
Sikkerhed.
- Knive og dolke fås i alle størrelser og former. Groft kan det siges et Dolken er et multiværktøj. En kniv er et specialværktøj. En spejderdolk bruges til lidt af det hele. En kniv og dens form vælges efter hvad den skal bruges til.

En døv dolk er en farlig dolk.
- En Dolk hvor æggen er hakket og uens slebet er altid uanvendelig.
- Håndtaget skal sidde ordentligt fast på bladet og skal have en størrelse og overflade der gør at man har et ordentligt greb om dolken.
- Arbejdet med dolken foregår altid på steder, hvor der ikke færdes andre personer foran den der snitter. Madlavning foregår ved et køkkenbord. Snittearbejdet bør foregå på huggepladsen

- Ved madlavning vaskes dolken af før og efter brug.
- Snittearbejdet foregår altid siddende med spredte ben. Man snitter altid væk fra sig selv. Der må ikke stå personer foran personen der snitter. Eller i den tænkelige bane som dolken vil have, hvis den smutter ud af hånden på personen der snitter.
- Skal der snittes ting i træ så bruges der oftest frisk træ. Friskt træ er uendeligt meget nemmere at snitte i, end tørt træ.
- Man må aldrig slå på bagsiden af en dolk da bladet kan springe.
- En dolk må kun opbevares i skeden ellers skal den sættes synligt i huggeblokken.
- En Dolk afleveres således: Personen der vil aflevere kniven, holder i bladet med æggen væk fra sin egen hånd, så modtageren kan tage håndtaget. Modtageren må ikke rykke den ud af hånden.
- Kast aldrig med kniven.
- Løb aldrig med kniven i hånden.

-Dolken bruges ikke til at ”hakke med” man skærer eller snitter med dolk.

Brug ikke dolken i jorden.
- Der må ikke snittes i levende træer og buske.


Vedligeholdelse:
- En rusten dolk er en døv dolk. Sørg for din dolk ikke ruster.
- Håndtaget og bladet vaskes og aftørres efter brug.
- Dolken opbevares på et sikkert sted. I skeden eller sat fast i huggeblokken.
- Hvis Dolken ruster, kan bladet slibes på den flade side og æggen og smøres i rustopløsende olie.
- Hvis dolken skal opbevares sammen i en patruljekasse med andre ting, beskyttes klingen med en skede eller en avis der rulles omkring klingen.
- Dolken skal altid holdes skarp. Brug en eller flere slibestene til at holde den skarp
- Dolken slibes fra begge sider af æggen i en vinkel af ca. 10grader. 
 
Opgave.
- Gennemgå reglerne vis i kan dem både i teori og praksis.
- Vis i kan bruge en kniv korrekt og løs en praktisk opgave med kniven.

Kend forskel på forskellige typer af knive og hvad de er egnet til.
- Aflever dolken til hinanden.
- Snit en lille ting af træ. Find evt. en lille Tveje afbark den og lav en gaffel
- Prøv evt. at slibe jeres dolk.

- Snak om træets egnethed til at snitte i. Her tænkes der på knaster. Åreretning. Tørt i forhold til friskt træ. Hårde og bløde træsorter.