Temaet Ild

Stearinbomber

Stearinbomber er et gammelt kendt hjælpemiddel, når der skal tændes bål. En stearinbombe kan designes på mange smarte måder så anvendeligheden er i top.

Det er ikke altid nemt at få tændt et bål, hvis vejret er dårligt og brændet er lidt fugtigt.
Hvis man tænder bål ofte, så kan I med fordel lave stearinbomber, der kan bruges til optænding.

Som udgangspunkt skal der bruges papir, stearin, bål og en gammel gryde:

Papiret: Avispapir er velegnet. undlad at bruge papir der er coatet med plastik. 

Stearinen: Kan fint kan være gamle lysstumper. Forsøg at undgå rester af stearinlys med glimmer eller aroma, det er modbydeligt at arbejde med. 

Gryden: Er ikke til at gøre ren igen. Find en gamme gryde, der kun bruges til dette formål. Nogle vælger at bruge to gryder. En stor og en lille, så stearinen smeltes i et vandbad. Vandbadet gør at stearinen ikke så nemt kommer op på høje temperaturer. Stearinen er derved mere "venlig" at arbejde med. 

Model 1 - Bomben

En metode er at man sammenruller avispapir i små kugler og dypper dem i den smeltede stearin.
Sørg for at hver kugle har et lille "æseløre" som er nemt at antænde. Lad papirkuglerne suge lidt stearin hvis muligt. Alt papiret skal være dækket af stearin så stearinbomberne ikke kan suge fugt, hvis de skal ligge i en patruljekasse.

Model 2 - Grankogle

Som alternativ til papir kan der bruges grankogler, Sørg blot for at koglerne er tørre inden de dyppes i stearinet.

Model 3 - Blyanten. 

Papirtt rulles stramt som en cylinder. cylinderen skal have tykkelsen som en blyant. "blyanten" gennemvædes i stearinen. Den kan nu sidde i uniformens blyantlomme. klar til brug.

Model 4 - Visitkortet

En anden metode er at folde avispapiret flere gange for derefter at dyppe papiret i stearinen. Stearinbomberne vil fremstå som små plader. Når disse stearinbomber bruges, så skæres eller rives de over og det tørre papir indeni vil blive blotlagt

Model 5 Visitkortet med det hele. 

Et stykke svovl fra en tændstikæske og nogle tændstikker pakkes ind et et lille stykke vitavrap. svovl og tændstikker foldes ind i avispapir, så det fremstår som en lille pakke i dankortstørrelse. "kortet" dyppes i stearinen. En velegnet løsning til spejderen som skal på tur.