Santa Lucia stafet

+ Vær den hurtigste brud i optoget!

Santa Luciaoptoget er et fast indslag til jul. Hvor unge, ofte piger, klæder sig i hvide klæder, går med levende lys i optog. Optoget foregår i takt til luciasangen, som synges af lysbærene i optoget. Tempoet på optoget sættes således af, hvor hurtigt sangen synges.

Deltagerne kæmper mod hinanden, som en klassisk stafet. Alle luciabrude mod alle. Hver deltager får et levende lys. Deltagerne stiller sig op på en række. På et startsignal begynder brudene at synge, jo hurtigere de kan synge sangen jo hurtigere kan de gå/løbe. Hvem kommer først i mål. Deltagerne skal selvfølgelig synge sangen korrekt og holde rytmen. Går en deltagers lys ud, så må denne tilbage til start og tænde sit lys igen og begynde forfra. Må den bedste brud vinde.

Luciasangen:

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
Nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge
gaver til hver en gæst
glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia

Tip: Lysene vil sikkert dryppe en del stearin, derfor vil det være en god ide at lave en bred krave af stanniol om lysets fod som fanger stearinet, så det ikke ender på deltagernes hænder eller på gulvet. I kan også bruge fyrfadslys i glas eller vælge lys på batterier.

Lucias dag

Luciadag er den 13. december. Lucia kommer af latinske lux (= lys). Sankta Lucia var en italiensk helgeninde, som led martyrdøden og har helgendag den 13. december, som ifølge den julianske kalender i 1300-tallet var regnet som årets korteste dag, altså vintersolhverv.

 

Materialer: 
Luciakjoler. Stearinlys. Staniol. Tændstikker. 

Deltagerantal:

3 - 36. 

Sted:

Inde.

Andre navne for legen:

-