Temaet Ild

Tændstik

Det har sikkert overrasket mange spejderledere, hvor bange børn er for at tænde tændstikker. Derfor kan det være en ide at ”lege” med tændstikker for at skabe fortrolighed for de unge deltagere med processen, det at tænde en tændstik.

Ideer:

*) Prøv noget så simpelt at tænde et stearinlys eller to - Hvem tænder hurtigst 5 lys? brug tændstikker i forskellig længde.

*) Deltagerne får udleveret en tændstik og en tændstikæske. Deltagerne stilles op på en lige linje og skal stryge deres tændstik. Den deltager der nu kommer længst med en tændt tændstik vinder. Her kan man bruge lange pejsetændstikker.

*) Deltagerne skal forsøge at brænde hele tændstikken. Deltagerne får udleveret en tændstik og en tændstikæske. Deltagerne skal stryge tændstikken. Lade den brænde halvt ned. slikke på fingrene på den hånd hvori de ikke holder tændstikken. Tag tændstikken i det afbrændte område for derefter at vende tændstikken rundt så flammen er over og vænder væk fra hånden, for derefter at lade det sidste af tændstikken brænde ud.

*) Flæk en tændstik. brænd en tændstik helt sort, som i eksemplet ovenover. slik på håndpuden under tommeltotten. Læg en afbrændte tændstik på den våde håndpude. Slik ligeledes på håndpuden på den anden hånd. Pres nu begge håndpuder mod hinanden omkring den afbrændte tændstik. Træk nu hænderne fra hinanden. det vil efterlade en halv afbrændt tændstik på hver håndpude. 

Hvorfor? Hvis I arbejder med yngre børn og har båltænding som aktivitet, så vil i ofte opleve nogle deltagere smider med deres tændstikker lige så snart de har tændt tændstikken, med det resultat de sjældent får tændt et bål. Deltagerne er ikke fortrolige med ilden og tændstikkerne, hvilket er ganske naturligt. Idet deltagerne får lov til at tænde nogle tændstikker og se og opleve processen, så vil de opleve at de er i kontrol. De vil derfor opfører sig mere rationelt og opleve at de har noget tid med tændstikken til at tænde bålet.

TIP: Brug evt. nogle store tændstikker først for derefter at bruge almindelige tændstikker.