Samarbejde

Vind puslespillet

Denne øvelse er med til at fremme et kreativt holdsamarbejde og strategisk tænkning for at løse en problemstilling.

Deltagerne deles I små hold. Hvert hold får udleveret brikkerne forskellige puslespil, svarende til antal af hold. alle puslespil har samme sværhedsgrad. Forklar holdene, at de har et bestemt tidsrum til at få samlet et puslespil. Holdene får forklaret at deres brikker i virkeligheden hører til forskellige puslespil. Holdenes mål er at samle et puslespil før de andre hold. Derfor må det enkelte hold finde en eller flere løsninger på at få de andre hold til at give dem de brikker de har til deres puslespil. Holdene kan forhandle, og indgå byttehandler. Holdene kan også sælge den tid de har til rådighed. Uanset hvordan de vælger at løse problemstillingen, så skal de dog være enige som en gruppe inden de foretager sig noget.

Holdene skal således løse opgaverne om at samle et puslespil og at få brikkerne samlet til deres puslespil.

Bemærk at, tiden holdene har til rådighed kan sælges som en vare i bytte for brikker. Hvis et hold løber tør for tid, så må de ikke længere købe eller sælge deres brikker. Et hold som løber tør for tid, kan nu kun vente på at de andre hold løber tør for deres tid og, at de til slut stadig har flere brikker til deres eget puslespil end de andre hold, selvom de havde mere tid til at bytte og forhandle i. Der er selvfølgelig en facilitator som holder øje med tiden.

Hvordan:

Der aftales et tidsrum, hvor legen leges. Det kan være 20 - 30 minutter. Det tages tid på hvert hold. Hvert hold får udleveret et puslespil på 30 – 50 brikker. Hvert hold mangler ca. 2/5 af brikker for at kunne samle et helt puslespil. Holdene ved ikke hvordan de forskellige puslespils motiver ser ud. Det er derfor også en udfordring at vælge hvilket puslespil de skal forsøge at samle. De brikker de mangler er fordelt mellem de andre hold. Holdene skal nu prøve at få fat i alle brikkerne til et puslespil fra de andre hold, så de kan få samlet et puslespil først. Holdet kan ligeledes sælge deres tid som betalingsmiddel for de brikker de mangler. Dvs at holdenes tid ikke nødvendigvis udløber på samme tid. Det hold der har flest brikker til et puslespil når legen slutter har vundet.

Tip:

- Et hold kan kun sælge sin tid til et andet hold i halve eller hele minutter.

- Det kan være en god ide at have en faciliterer til hvert hold, til at holde styr på et holds tid.

Ekstra:

- Holdene kan købe sig adgang til at se puslespillenes motiver. Dette koster tid fra holdet. Eks 3 minutter.

Evaluering:

Kunne i have løst opgaven bedre:

Eks: Bedre markedsstrategi. Bedre rollefordeling. Hemmeligholdelse af jeres puslespil.

Selvom spillet er meget simpelt. Så er der mange parametre/strategier til at kunne vinde spillet. Tal lidt om de forskellige strategier i kan anlægge for at vinde spillet - At have flest brikker til et puslespil, når tidsrammen er løbet ud!

Deltagerantal: Minimum 3 hold med 3 - 5 deltagere på.

Materialer: Et puslespil til hvert hold. Hvert puslespil skal have sit eget motiv. puslespillene skal have samme antal brikker (30 - 50).  Brug en mobiltelefon til hvert hold, til at tage holdenes tid med.

Sted: Inde.