Temaet Ild

Fakler

Fakler skaber en fantastisk Hyggebelysning. Det kan samtidigt være en spændende proces at lave fakler, så hvorfor ikke lave sine egne fakler på et foreningsmøde?

Fremgangsmåden er ret simpel.

- Find nogle stykker stof i den længde I vil lave jeres fakkel. Stoffet kan være et gammelt dynebetræk eller hessian som er skåret til i passende størrelser. Vikkel stoffet rundt om pinden, så stoffet ligger viklet stramt rundt om pinden i to eller tre lag. Vær opmærksom på at stoffet ligger stramt og er rullet ensartet omkring pinden. Stoffet fikseres på pinde. Dette kan evt. gøres med tråd af bomuld eller et andet naturmateriale.

- Forsøg at dække stoffer med et enkelt lag snor. Lav rigeligt med halvstik under processen.

- Smelt stearinen i en høj gryde på et komfur eller over et glødebål. Husk at bruge en gammel gryde.

- Dyp faklen i den flydende stearin, til stoffet er gennemvædet af stearinen. Lad faklen tørrer. Hvis I ønsker der, skal mere stearin på jeres fakkel så dyp faklen hurtigt i stearinen som man gør hvis man støber stearinlys. Undlad dog at stearinlaget bliver for tykt, det gør bare at faklen drypper ekstra meget uden at tilføje noget ekstra til brandtiden af faklen.

Når faklen er, tør og gennemhærdet, så er den klar til at blive antændt.

 

Tip: Hvis skal vandre med jeres fakler, så brug handsker eller beskyt jeres hænder på andre måder mod dryppende stearin. Undlad ar svinger med jeres fakler, For så sprøjter stearinen ud over det hele.

TIP: Hvis fakkelproduktion er en tilbagevendende aktivitet i foreningen. Så kan I skære et jernrør på ca. 15cm i diameter og 60 cm i længden, hvor I svejser en bund på i den ene ende af røret. Lad bunden være større end røret, så bunden virker som en fod og røret kan stå op på højkant. I kan tænde bål op ad røret for således at smelte jeres stearin til fakkelproduktionen i røret. Husk kun at fylde røret 2/3 med stearin, så stearinen ikke flyder over når I dypper jeres fakler.

TIP: En fakkel som er omviklet med hessian to gange for derefter er gennemvædet af stearin brænder med ca. en cm i minuttet. Så hvis I vil bruge faklerne til bestemte arrangementer, så er det en god ide at tilpasse faklens længde til den tid i har brug for at den brænder, så I ikke skal rende og tænde nye fakler midt under et lejrbål eller natløbet.

 

Materialer: Stof som IKKE er syntetisk. Pinde, Tråd som ikke er syntetisk og stearin.

Deltagerantal: Mange. Lad hver deltager lave en til to fakler.

Det kan ikke understreges nok at I IKKE skal bruge stof eller tråd som indeholder plastik.

Fakler model 2

Denne model minder om de fakler man kan købe. Hvor faklen er hul og man efterfølgende montere håndtaget.

Denne model rulles omkring et plastrør. Plastrøret bør have en diameter på ca. 30 mm og en længde på ca 50 cm, men det kan sagtens laves længere.

Først rulles der en hel avisside stramt omkring røret. Avissiden fikseres med et  par stykker malertape, så det bliver siddende omkring røret.

Et stykke stof lægges på en ny avisside. stoffet skal være lige så langt som avissiden og lige så bredt at det kan nå 2 eller 3 gange omkring røret. Avissiden med stoffet rulles stramt omkring røret.  

Det hele fikseres med malertape. Gerne tre steder. Malertapen lægges omkring faklen som små "bånd" malertapen skal gerne nå 2 - 3 gange rundt. 

Røret trækkes ud af faklen. Sørg for at faklen beholder sin form som en lang cylinder.

Cylinderen dyppes i den varme stearin. Dyp en ende af gangen og lad stearinen hærde. I vil opleve at malertapen falder af i den varme stearin. Derfor er det nemmere at styrer, hvis I tager en ende af gangen.  Dyp og køl faklen et par gange, hvis i ønsker et tykkere lag stearin på jeres fakkel. 

Snit et håndtag til jeres fakler. Pinde på ca 30 cm er velegnet. Den ene halvdel snittes så den kan passe i hullet på faklerne.

Klip et håndværn til faklen af et stykke pap.

Saml faklens enkeltdele. Den er nu klar til brug. En fakkel med 3 lag stof på ca 40 cm, har en brændetid på ca 35 minutter.

Tip: Skal faklerne have et farvet skær, så kan der drysses mystical fire ind i faklen mellem et af de mange lag i faklen. Gerne på stoffet, så drysser det ikke så nemt ud når i dypper faklerne i stearinen.

Materialer: Stearin. Pinde. Pap. Aviser. Plastrør. Malertape. Gammel gryde.