Temaet - Koder

Koder

Der findes mange tusinde koder, nogle sværere end andre. Dette tema handler ikke om koder og kodeløsning som sådan, men om hvordan man kan bruge dem i praksis. Har man siddet med blyant og papir med en kode for første gang, så er det vældigt spændende, men anden gang kan det godt blive lidt trivielt. Derfor er det et godt pædagogisk virkemiddel at kunne sætte koderne ind i en anden sammenhæng, så de igen kan udfordre deltagerne på en ny måde. 

TEMA: Koder

Der er ofte forskellige udgaver af samme kode.

Som udgangspunkt er det altid vigtigt at dem, der skal løse koder, har den rigtige nøgle til koderne. Der findes ofte flere udgaver af koderne. Som eksempel er der minimum tre forskellige udgaver af frimurekoden. Dette er især vigtigt, hvis du laver koder til fremmede deltagere ved arrangementer. Alle deltagere skal have lige mulighed for at løse en opgave - Alle deltagere skal kende eller have adgang den rigtige nøgle, hvis de skal løse en kode. Eller skal deltagerne have lige mulighed for at resonere sig frem til nøglen og derved løsningen på koden. 

Morse er en klassisk "kode" som mange spejdere stifter bekendtskab med. Morsealfabetet er opkaldt efter opfinderen, amerikaneren Samuel Morse.

Dancing man eller Sherlock Holmes koden er et fint eksempel på en Substitutionskode, hvor hvor bogstaverne i alfabetet er udskiftet med symboler.

Emojikoden er et eksempel på en kode, hvor symboler eller tegn erstatter bogstaverne i alfabetet. En såkaldt substitutionskode.                                            (dette  er ikke den officielle emojikode, men Idespejd.dks egen)

Runealfabeterne blev brugt af vikingerne. Afhængig af tidsperioden og geografi kunne der være flere eller forskellige symboler i runealfabetet for de enkelte bogstaver.  

Franskmanden Louis Braille udviklede grundfiguren til punktskriften. Punktskrift har eksisteret i sin nuværende form siden 1825.

Bankekode. POW kode.

Bankekoden kaldes også POW-koden. Her banker man små "rytmer" eller sekvenser for at sende beskeder til hinanden. 

Kryptering er sandsynligvis lige så gammelt som det skrevne ord. Kryptering er en metode til at gøre tekster ulæselige eller skjule beskeder i tekster.

En måde at skjule en besked er at skrive den med usynlig skrift. Her er flere forskellige måder på, hvordan du skriver og afslører usynlig skrift.

Juniorkoden

Frimurerkoden – The Free mason cipher er En engelsk kode. Frimurerkodens danske modpart hedder Juniorkoden. 

Kodebog

Det kan være smart med en kodebog med de koder i anvender i jeres forening. Her er et eksempel!  

Idespejd.dk's Kodehjul er et praktisk hjælpemiddel til mange forskellige koder.

A til K koden er nok den mest berømte forskydningskode. 

Kodespillet er et kortspil, hvor deltagerne skal kæmpe på deres paratviden om simple koder og om hvor hurtigt de kan løse koder!

Playfair koden

Playfair koden er en forskydningskode, der forskyder bogstaverne i par. Koden blev blandt andet brugt under den 2. boerkrig og under 1. og 2 verdenskrig. 

Møllekode

Møllekodens matrice ligner spillet mølle. Det er sikkert derfra koden har fået sit navn.

Telefon Nokia

For at skrive tekst på en ældre telefon, så måtte man bruge det numeriske tastatur på en speciel måde. Det har været inspiration til denne kode og dens to variationer!

Ræversprog1

Røversprog er en kode, hvor man forsøger at kryptere talesproget!

gogodod foforornonøjojelolsose!

Semafor

Semafor er et system, udviklet til visuel signalereing enten med flag eller mekaniske arme!