Megalege

Stratego

Stratego

Er vel nok den mest legede megaleg. Lege er baseret på brætspillet stratego, hvor den enkelte deltager skal være en brik i det klassiske spil. Hvor det gælder om at finde modstandernes fane.

 

Også kendt som:

Skov-stratego

 

Stratego spillekort:

Strategokort

Stratego er normalt et brætspil, hvor to deltagere sidder over for hinanden med hver 40 brikker. Brikkerne har hver deres militærrang og egenskab. Det gælder om at finde modstanderens fane inden sin egen bliver fundet.

 

Udendørs stratego spilles af to hold i hver sin farve. Spillet spilles gerne, og med fordel, i et landskab hvor det er mulighed for deltagerne at gemme sig lidt.

Hvert hold har en base, hvor der ligges strategi og de døde deltagere får nye spillekort.

Banen ligger mellem de to baser. Hver spiller får udleveret et spillekort med figurerne fra spillet. På kortene står en militær rang og et nummer, der fortæller hvilke kort de kan slå. Udfordre to spillere hinanden, så vinder deltageren med det højeste tal på sit spillekort ofte, men med få undtagelser.

I brætspillet skiftes man til at rykke sine brikker. Men i denne version af spillet løber deltagerne rundt mellem hinanden og kan udfordre de modspillere man har lyst til. en deltager udfordrer en anden spiller ved at gå hen og rører den person som man ønsker at udfordre. Når man har udfordret en anden, så skal de to vise deres kort til hinanden. Det bedste kort vinder. (se reglerne nedenunder). Hvis man dør, skal man tilbage og hente et nyt kort ved sin base. Har man udfordret en med samme rang er det udfordreren der vinder.

Har man vundet kort, så skal man tilbage med de vundne kort til sin base med det samme. Man kan spille med at, hvis man ikke når tilbage til basen med sine vundne kort og dør, så gives de vundne kort tilbage til det andet hold igen, der så kan bruge deres tilbagevundne kort igen, hvis de får afleveret dem tilbage til deres base.

Man må kun spille med det kort man har fået udleveret ved sin base og ikke med de kort man har erobret, skulle man løbe rundt med flere kort. Man må ikke udfordrer, hvis man har flere af sit holds kort. Det vil sige at tilbageerobrede kort skal afleveres først ved ens base inden man kan udfordre sine modstandere igen.

Man kan med fordel spille med at man godt må løbe tilbage til sin base og udskifte sit kort under legen så ofte man vil, så kan det andet hold ikke gennemskue hvilken rang man er, selvom spillere fra det andet hold snakket sammen. Det er igen vigtigt at sige at, man ikke må spille med flere forskellige kort på en gang, hvis man nu har tilbageerobret et eller flere kort.
En deltager skal være fane og have fanekortet. Fanekortet skal hele tiden være at finde på banen. Fanekortet må som det eneste kort ikke byttes. Det skal spilles af samme spiller under hele spillet. Bliver fanekortet taget og afleveret til modstandernes base, så er slaget tabt og spillet kan begyndes forfra. Fanen kan også være en almindelig fane, der skal gemmes inden hver spil starter, indenfor det aftalte spilområde. Det er så denne fane der skal findes af det modsatte hold og bringes tilbage til sin egen base.

 

Kortene har følgende egenskaber:

0. Fanen - Fanen kan ikke udfordre nogle og tages af alle.

11. Feltmarskal - Feltmarskalen kan tage alle andre på nær spionen (2) og bomben(1)

10. General - Generalen kan tage alle på nær Feltmarskal (11) og bombe (1)

9. Oberst - Obersten kan tage alle på nær nr. 11, 10 og nr. 1.

8. Major - Majoren kan tage alle på nær nr. 11, 10, 9 og nr. 1.

7. Kaptajn - Kaptajnen kan tage alle på nær nr. 11, 10, 9, 8 og nr. 1

6. Løjtnant - Løjtnanten kan tage alle på nær nr. 11, 10, 9, 8, 7 og nr. 1

5. Underofficer - Underofficeren eller sergenten kan tage alle på nær nr. 11, 10, 9, 8, 7, 6 og nr 1

4. Minør - Minøren kan kun tage nr. 1, 2, 3.

3. Spejder - Spejderen kan kun tage nr. 2

2. Spion - Spionen kan kun tage nr. 11

1. Bombe - Bomben kan tage alle på nær nr. 4. Bomben kan ikke udfordre, Andre spillere, men skal vente nogle udfordre ham.

 

Løber et hold tør for spillekort, så skal holdets deltagerne blive ved deres base, således at det modsatte hold kan regne ud, hvem der har fanen.

 

I hvert spil stratego spilles der med 40 kort:

En fane. En feltmarskal. En general. To oberster.

Tre majorer. 4 Kaptajner.

4 Løjtnanter. 4 underofficer. 5 minører. 8 spejdere. 1 Spion og 6 Bomber.

Er der mange deltagere kan der spilles med flere sæt kort, dog kun en fane pr hold.

Deltagerantal: 30+

Materialer: En fane, minestrimmel, "brikker"- kort med deltagernes egenskaber og regler på. Kortene skal være i holdets farver (se download).

Sted: Ude. På et afgrænset område, som byder på gode muligheder for at gemme sig.

 

Tidsramme: Fra 30 til 60 minutter.