Temaet: Spejderstaven

Om Spejderstaven

Baden Powell, Spejder-bevægelsens grundlægger, var gammel militærmand og mange af spejdernes aktiviteter var inspireret her af. Spejderstaven var i spejderbevægelsens tidlige barndom en del af spejder-uniformen. Det kom sig af hvad Baden Powell så på Ashanti ekspeditionen, som han var på, da han gjorde karriere i militæret. Her så BP, hvorledes en ledende ingeniør-officer havde god brug af en lang stav, som han havde med sig. Den var inddelt i fod og tommer. Ingeniør-officeren brugte den til at prøve sig frem i sumpet terræn, til at hoppe over bække, afstandsbedømmelse osv. Ideen huskede B-P, og en spejderstav hørte i mange år med til spejdernes personlige udrustning. I lejr blev spejderstaven anvendt til teltstænger, grydestativ til bålet, til bårestænger og lignende. Først var spejderstaven bare kosteskafter, men med tiden udviklede de sig til de flotte stave, hvori spejderne snittede deres navne, totem, figurer og praktiske mål. En gammel spejderhilsen er en spejderhat løftet op på en spejderstav. Spejderstaven forsvandt allerede igen i 1920´erne. spejderstaven kan dog ses, der er få excentriske spejdere som I bærer rundt på den endnu! Spejderstaven har da overlevet delvist. Patruljestanderen er den gamle spejderstav, påsat patruljens flag! Som sagt havde Spejderstaven mange praktiske anvendelsesmuligheder. Der var ligeledes mange lege som involverede spejderstaven.

Legene her på siden er dog ikke historiske korrekte. Men det at have et ideunivers og en række anderledes aktiviteter tilknyttet ideen om den gamle spejderstav. Det har lagt grundlag for disse aktiviteter.

Søg forskellige ideer med spejderstaven. God fornøjelse.

Spejderstaven som personlig udrustning.

Spejderstaven er en personligt tilvirket stav. Spejderstaven kan snittes med mønstre, males, belægges med vandreskjold og lignende. Spejderstaven kan også udstyres med en masse praktiske finesser. Det kan være en krog i enden, faldskærmssnor, der er viklet omkring staven som håndtag. Staven kan ligeledes være inddelt i cm og meter, så den kan bruges som målestok. Der er som sagt mange muligheder. Der er kun få regler for, hvordan spejderstaven bør og kan se ud. I kan for forskellige eksempler ved at se illustrationerne her på siden.

Spejderstaven som Legeredskab.

De fleste spejder-grupper har en legekasse, som indeholder bolde, kegler, boldtræer, redningsreb osv. Hvorfor ikke også spejderstave. Bruges spejderstaven som legeredskab, så er det en god ide at spejder-stavene tilnærmelsesvis har samme længde tykkelse og vægt.

En spejderstave bør være mellem 1,80 og 2meter lang og havde en diameter på 35 - 50 millimeter i topenden. Spejderstaven bør ligeledes være så lige og stiv som muligt. Derfor kan det eksempelvis ikke anbefales at spejderstaven laves i træsorter som pil eller poppel. Hvis man ligeledes vælger at bruge den samme træsort til alle sine spejderstave, så bør vægten på sine spejderstave også blive nogenlunde ens.

Med lidt tålmodighed, så kan du få din spejderstav til at balancere stående på den en ende. Nyttigt når du skal bytte spejderstav med din sidemand.

Deltagerantal: 3 - 7

I denne stafet skal en skipper skal guide sit hold og sømænd. En spejdestav agerer holdets fartøj

Deltagerantal: 3 - 7

Skal der flyttes en tilskadekommen eller en doven leder, så er det selvfølgelig oplagt at bruge to spejderstave og et tæppe til at lave en bårer.

Deltagerantal: 5 - 7

Med spejderstaven som tilbehør til spejderlivet og BP’s rødder i militæret, så var det naturligt at der blev ekserceret med spejderstaven. Her er et lille udpluk af billeder og kommandoer som spejderne skulle kende.

Deltagerantal: 3+

Skal der flyttes en tilskadekommen eller en doven leder, så er det selvfølgelig oplagt at bruge to spejderstave og et tæppe til at lave en bårer.

Deltagerantal: 5 - 7

Kampleg. Hvor deltagerne skal kæmpe mod hinanden to og to.

Deltagerantal: Minimum 2

Holdet bestående af styrmand, harpunmand og rorkarle skal arbejde sammen for at harpunerer hvalen.

Deltagerantal: 5 - 7

Flere hold danner en rundkreds omkring 3 spejderstave, der står som en trebuk, hvilende op ad hinanden.

Deltagerantal: Minimum 10

Legen "kram et træ" er en klassisk følekimsleg. I kan lave en udgave, hvor i bruger jeres spejderstave. 

Deltagerantal: 5 - 7

Flere hold danner en rundkreds omkring 3 spejderstave, der står som en trebuk, hvilende op ad hinanden.

Deltagerantal: Minimum 10

Deltagerne skal hjælpe hinanden to og to, med at komme op at stå og derefter ned at sidde igen. Hvert par får en spejderstav til hjælp.

Deltagerantal: Minimum 2

To deltagere skal holde deres spejderstave imellem sig. Spejderstavene skal holdes parallelt. Parret skal nu løbe stafet eller forhindringsløb med en bold balancerende mellem spejderstavene.

Deltagerantal: Minimum 2

Rejs flagstangen er en gammel duelighedsprøve, hvor holdet skal rejse en flagstang lavet af flere sammenbundne spejderstave. Hvor toppen på flagstangen rejses først.

Deltagerantal: 5 - 7

Deltagerne skal rulle en bold mellem sig, imens bolden balancerer mellem deltagernes spejderstave.

Deltagerantal: Minimum 4

Holdet skal aflevere en spejderstav til hinanden. Skiftevis over hovedet og mellem benene.

Deltagerantal: 5 - 7

Kampleg, hvor to hold skal holde en spejderstav eller rafte imellem sig og forsøge at skubbe hinanden baglæns.

Deltagerantal: Minimum 2

The Thurman Throw er en spejderleg som er opkaldt efter en af mæcenerne blandt britiske spejdere John Thurman. Legen egner sig som en stafetleg mellem flere patruljer.

Deltagerantal: Flere hold på 5 - 7 personer.

Tømmerflåde på land. Holdet skal kæmpe sig frem, rullende på tomme tønder.

Deltagerantal: Minimum 2

En gammel kampleg, hvor det gælder om at trække spejderstaven til sig.

Deltagerantal: Minimum 2

Leg med spejderstaven. Hvor deltagerne udnytter vægtstangsprincippet til at løfte og flytte en holddeltager.

Deltagerantal: Minimum 3

Illustrationer om, hvordan man kan bruge og tilvirke sin spejderstav.

Deltagerantal: