Icebreakers

Har du?

For rigtigt at føle sig som en del af en gruppe, så skal man have noget at være fælles om.

Legen en aktiv, sjov måde at udforske og fejre den rige mangfoldighed af oplevelser, som forskellige mennesker bringe til en gruppe. Legen fungerer bedst med større grupper. Deltagerne stiller sig i en stor cirkel, så alle kan se alle. Instruktøren forklarer, at han / hun vil råbe forskellige udsagn, der måske/måske ikke gælder for hver person. Hvis udsagnet passer på en deltager, skal denne deltager løbe ind i mod midten af cirklen hoppe op og råbe hej, eller give de andre deltagere, som dette udsagn også passer på, en ”high five”
Listen med udsagn skal gerne rumme over 20 spørgsmål, og være skræddersyet til den enkelte gruppe, kontekst, og formål med at samle gruppen.
 
Man skal selvfølgelig undgå at stille pinlige eller grænseoverskridende spørgsmål til deltagerne. De skal have en god oplevelse af øvelsen og at de bliver en del af gruppen, ikke de bliver hængt ud i gruppen.
Derfor bør man også undgå spørgsmål, hvor kun enkelte deltagere skal ind i midten.
Instruktøren/staben kan være en aktiv del af legen og, instruktøren kan sørge for at de første spørgsmål passer på instruktørerne/staben, der med smittende entusiasme og energi deltager i legen for at sætte fut under de øvrige deltagere.
 

Forslag til spørgsmål/udsagn kan være:
-Har du nogensinde klatrede til det højeste punkt i dit fødeland?
-Har du nogensinde boet i udlandet i mere end 1 år?
-Har du nogensinde sunget karaoke?
-Har du nogensinde været ude at gå hike?
-Har du både en bror og en søster?
-Har du nogensinde redet en hest?
-Har du nogensinde spist frølår?
-Kan du taler 3 eller flere sprog?
-Har du nogensinde været forelsket i en person, der var vegetar?
-Har du svømmet i 3 eller flere forskellige oceaner?
-Har du nogensinde fløjet et fly?
-Har du haft brækket 2 eller flere knogler i din krop?
-Har du nogensinde lavet frivilligt arbejde?
-Har du nogensinde  klatret 1 et træ?
-Har du nogensinde haft en nær slægtning, der levede til over det 100. år?
-Har du nogensinde kogt et måltid hjemme ved dig selv for mere end 20 personer?
-Har du nogensinde holdt en kat som kæledyr?
-Har du nogensinde lavet faldskærmsudspring eller taget et bungee jump?
-Kan du knipse med fingrene på din ikke-dominerende hånd?
-Har du nogensinde set en isbjørn?
 
Variationer:
Deltagerne kan udforme deres egne spørgsmål, som de så stiller på skift.
Instruktøren kan også indsamle spørgsmålene og stille dem til gruppen.
Man kan også bruge legen som en form for evaluering sidst på et kursus. Man kan da stille spørgsmål til deltagerne, som refererer til nogle af de delmål der har været på kurset.
 
Man kan også lege legen som legen ”bytte gårde”, hvor deltagerne sidder i en cirkel. En deltager mangler en stol og står i midten af cirklen. Vedkommende skal nu stille et spørgsmål til gruppen. De personer udsagnet/spørgsmålet passer på skal skifte plads. Det gælder nu for vedkommende at få sig en plads mens de øvrige skifter plads. Den der mangler en plads efterfølgende, stiller et nyt spørgsmål til gruppen. Osv.
 
"Lag på lag" variation:

Alle kan stille et spørgsmål tilfældigt til gruppen, eller instruktøren stiller en række spørgsmål.
Hvis en deltager kan svare ja til det spørgsmål/udsagn, skal vedkommende flytter en plads til højre og sidde på den stol. 
Hvis vedkommende ikke kan svare ja til spørgsmålet/udsagnet, bliver vedkommende blot siddende i sin stol.
Det betyder nogen kan komme til at sidde på skødet af hinanden. Nogle gange får i tre og fire mennesker sidder i en slags ”Lag på lag” spil på skødet af hinanden. 
Så, når det næste spørgsmål/udsagn stilles, gå de deltagere udsagnet passer på en ny plads til venstre. I kan lege med, at Man må kun flytte en plads til venstre, hvis man sidder øverst på en stol. Det skaber nogle meget interessante kombinationer. 

Når en er kommet tilbage til sin oprindelige plads, så slutter legen.
Fysisk berøring afslører noget om mennesker, og det bryder isen, så folk kan derefter begynde at føle sig mere trygge ved at tale sammen og laver andre nye ting sammen.
Vær opmærksom på at nogle mennesker er nervøse ved at blive berørte af andre og bør ikke presses til at deltage i denne form for leg.
Ligeledes vil børn sikkert at det vil være utroligt sjovt at mase de personer der sidder nederst- det er ikke meningen med legen.

Deltagerantal: 20 - 36

Materialer: 10 - 20 spørgsmål.

Sted: