Løb med poster

Temaløb - Kongens ankus

Løbet er baseret på historien om Mowgli og jagten på kongens ankus. Hver post er et lille uddrag fra historien med en tilhørende opgave. Løbet består af 13 poster og varer ca. 3 timer. Løbet er et Ulveløb og passer til børn i aldersgruppen 8 til 9 år. Det er en god ide at børnene kender historien inden start. Løbet kan bruges som et pointløb, hvor vinderholdet evt. kan vinde kongens ankus.

Deltagerantal: 4 - 20. Deltagerne fordeles på små hold.

Poster: 13 levende poster. Ved at fortælle mere af historien på de enkelte poster, så kan man godt undlade nogle poster.

Materialer: Se posterne!

Post 1

Historie: En dag da Mowgli, jungledrengen og pytonslangen Kaa legede og badede fortalte Kaa om et besøg i de kolde huler.

"for 3 -4 måneder siden jagede jeg i den gamle by i junglen. Den jeg var efter flygtede skrigende ned i jorden" sagde Kaa

"Men beboerne af de kolde huler holder da ikke til under jorden" sagde Mowgli. Han vidste godt Kaa talte om abefolket. "Nej" sagde Kaa: "men den flygtede alligevel ned i en underjordisk gang, der førte meget langt bort. Jeg var nødt til at bruge alle mine sanser for at følge den"

Opgave: Som Kaa skal i bruge jeres sanser.

Holdet får bind for øjnene. Der laves forskellige lyde som holdet skal gætte. Der kan gives stikord til lydene.

Der kan gives point efter antal rigtigt gættet lyde.

Materialer: Ting til at lave lyde med, bind for øjnene.

Post 2

Historie: Kaa fortalte videre: "I hulen mødte jeg den hvide kobra. Den fortalte om ting jeg ikke forstod og viste mig mange genstande jeg ikke havde set mage til før".

Opgave: Kaa ville gerne havde fortalt om de ting han havde set, men havde svært ved at huske. Se om i kan huske bedre end Kaa. Holdet får et minut til at se på 15 ting.  Holdet får point efter, hvor mange ting de kan huske.

Materialer: 15 ting og tæppe.

Post 3

Historie: Nu blev Mowgli nysgerrig. "Lad os undersøge det" sagde han: "Lad os besøge den hvide kobra." Kaa viste vej til dronningens pavillon, der var en gammel ruin i junglen. Det var her mellem ruinerne indgangen til de kolde huler lå. "Det er nemt at fare vildt her" sagde Kaa: "Derfor har jeg markeret vejen herfra frem til indgangen."

Opgave: Følg Kaa´s spor frem til næste post. Der er udlagt et spor mellem denne og næste post gerne med sten.

Materialer: Sten

Post 4

Historie: "Hvad pokker" hvæsede Kaa: "Her slutter sporet og vi er ikke end gang i nærheden af indgangen endnu. "Hvad nu" sagde Mowgli: "Kan du ikke huske resten af vejen."

"Mod nord. Mod nord, men hvor er nord" hvislede Kaa. "Men hvor er nord. vi er gået rundt her nede blandt ruinerne og har mistet orienteringen" sagde Mowgli. "Oppe fra denne ruintop kan vi se rådsklippen og kan vi se den ved vi hvor nord er" sagde Kaa

Opgave: Alle fra holdet skal kravle op ad en rebstige og ned igen før de kan komme videre til næste post. Der kan laves et lille klatretårn i rafter.

Alternativ1: Kravl op i et træ og ned igen.

Alternativ2: Find nord, evt ved at se på kirkens spir. 

Materialer: Rafter besnøringsreb. Et stort træ til rebstigen.

Post 5

Historie: Senere kom de til rødderne fra et stort træ, der voksede ti meter over dem." Langs disse rødder er indgangen til de kolde huler" sagde Kaa: "lad os komme af sted"

Opgave: Det kræver hurtighed og smidighed at komme igennem tunnellerne. Følg en afmærket rute langs snoren, mens holddeltagerne er bundet sammen to og to.

Variation: Ligesom i 80ér quizzen labyrint. Stilles holdet foran en labyrint der er aftegnet på jorden. Holddeltagerne skal dele sig op to og to. Den ene skal have bind for øjnene mens den anden er vejviser for den blinde ved at fortælle, hvordan den blinde kommer gennem labyrinten.

Materialer: Sisal, pløkker, bind for øjnene.

Post 6

Historie: Pludselig stod Mowgli og Kaa i en stor krypt.

"Hvad er der nu at se her?" sagde Mowgli. "Er jeg måske ikke værd at se på?" spurgte en stemme midt inde fra krypten. Mowgli så noget bevæger sig langt inde i krypten, til det til sidst blev til en kæmpestor oprejst kobraslange. Dens øjne var røde som rubiner, og den var meget mærkelig at se på. I den efterfølgende samtale blev kobraer ved med at sige at den var skattekammervogter for kongen.

Kaa prøvede utallige gange at forklare at kongen og kongens stad ikke fandtes, men det fattede kobraen ikke.

Kobraen fortalte også at den aldrig ville lade nogle slippe levende væk fra skatkammeret, men da den havde set Mowgli lidt an lod den dem alligevel se lidt på skatten. Mowgli skulle knibe øjnene sammen for at se hvad der, rundt i den mørke krypt, lå gemt i mørket.

Opgave: Iagttagelseskims. Rundt om i området hænger der ting i træer og buske. Holdet skal finde dem og fortælle hvad det er. Tingene skal hænge lidt væk således at holdet skal bruge en kikkert.

Holdet får point efter gættede ting.

Materialer: 15 ting, kikkert. snor

Post 7

Historie: Mowgli var ikke imponeret selvom der var meget guld og mange juveler. Men til sidst fandt han dog noget interessant. Det var en ankus en pigstok, en halv meter lang. Den lignede en bådshage og var beklædt med juveler. De endte med at Mowgli fik lov til at tage ankusen med ud af hulen. men inden Mowgli forlod hulen advarede kobraen ham. "Pas på denne tingest ikke dræber dig. Den er døden! Husk det den er døden"

Mowgli var glad da han atter slap ud i det varme dagslys, og Mowgli var stolt over sin fangst selvom han ikke forstod, hvad kobraen havde ment med den sidste snak om døden.

Opgave: Holdet skal fremstille en ankus (de får udleveret en der lavet i træ) den skal beklædes med diamanter (pailletter, og kan evt. males i flotte mønstre)

Alternativ: Holdet kan flette en bærestrop til Mowglis ankus

Materialer: Ankus, pensler, maling, eller flettesnor.

Post 8

Historie: Kaa. og Mowglis veje skiltes. Kaa skulle ud at jage, og Mowgli ville vise Bagheera sit nye fund, som han altid gjorde når han fandt noget nyt. Mowgli løb afsted gennem junglen for at vise Bagheera sin skat.

Bagheera nikkede straks genkendende til den og fortalte Mowgli at sådan en ankus blev brugt til at stikke Elefanten Hathis sønner i hovedet med for at menneskene kunne dressere dem, så blodet flød. "det er altid kun blod og blod selvom det kun er menneskers ting jeg kommer i nærheden af" sagde Mowgli med væmmelse; "Havde jeg blot vidst det havde jeg ikke taget den med mig. Jeg vil ikke have den mere´"

Ankusen fløj gennem luften og borede sin spids ned i jorden. "Nu er mine hænder fri for døden" sagde mowgli.

Mowgli var glad for at ankusen var væk, og at del ikke mere kunne stikke Hathis sønner, og hvis det skete, var han klar til at hjælpe.

Opgave: Mowgli skal forbinde Hathis sønners hoveder

Lav forbindinger på hinanden(plaster)

Materialer: Forbindinger eller plaster. saks

Post 9

Historie: Bagherra og Mowgli satte sig begge til at sove, og da de vågnede var ankusen væk. De fandt menneskespor, og besluttede sig for at følge dem. Sporene fortalte helt deres eget sprog som Mowgli og Bagherra var mestre i at tyde, og efter endnu et stykke tid fandt de endnu et menneskespor.

Opgave: Holdet skal se om de er lige så gode til at tyde spor som Mowgli og Bagherra.

Holdet får udleveret ti spor og ti billeder af dyr de skal pare sammen. (gerne Jungledyr)

Materialer: Billeder af spor og dyr.

Post 10

Historie: Bagheera og Mowgli fulgte hver sit menneskespor. Der hvor sporene mødtes lå der et dødt menneske med en pil i ryggen. Mowgli var rystet for, så passede det nok hvad kobraen havde sagt at: "Ankusen er døden." "En til" sagde Bagheera. Endnu et lig lå på jorden, her med fødderne i bålasken. På bålet stod der en gryde. Mowgli havde ikke spist siden før han var inde i hulerne efter ankusen, og blev nysgerrig efter hvad der var i gryden.

Opgave: Holdet skal gætte hvad der er i gryden (smagskims) (gerne æbler, det passer ind i historien)

Nogle spiselige ting blandes sammen i en gryde. Holdet skal gætte hvad der er i gryden ved at smage sig frem. Der kan gives point efter antal rigtigt gættede.

Materialer: 10 - 15 spiselige ting. gryde

Post 11

Historie: Videre derfra gik 8 fodspor altså 4 mænd. De mærkede lugten af røg. "mænd vil altid hellere æde end at løbe," sagde Mowgli: " Men her er en der aldrig kommer til at løbe mere." En uordentlig bunke tøj lå under en busk. "det er den tredje" sagde Bagheera. De havde ikke gået en kilometer mere før de hørte kragen KO synger en lig-sang i toppen af et træ, under hvis skyggede grene tre mænds lig lå. Ved siden af dem lå ankusen.

Opgave: Fløjt en ulvesang så smukt eller sørgeligt som kragen Ko.

Materialer: Sangbøger.

Post 12

Historie: "Den arbejder hurtigt, her ender alt. det må være ankusens forbandelse" sagde Bageera. "Men hvordan døde de?" "Dødsæbler" sagde Mowgli:"Den første må havde blandet dem i maden til disse tre, som dræbte ham." "For at kende Dødsæblerne måtte han kende planterne i junglen godt" sagde Mowgli.

Opgave: Holdet skal finde 5, eller flere, planter eller træer de kan navnet på. Holdet får point efter hvor mange de kan.

Materialer: Evt. bøger om planter og træer.

Post 13

Historie: "Fejlen er min," fortsatte Mowgli. "Jeg vil aldrig mere bringe fremmede ting ind i junglen, ikke om de så er smukke som blomster. Denne ankus bringer jeg tilbage til kobrafaderen i krypten."

To nætter senere bragte Mowgli ankusen tilbage til kobraen med disse ord: "denne tingest har dræbt seks gange, lad den aldrig mere slippe ud" og så

Kastede Mowgli ankusen tilbage i hullet til kobraen.

Opgave: Redningsreb-kast efter kobraer. Der gives point efter fuldtræffere

Materialer: redningsreb og billeder af kobraen.