Løb med poster

Temaløb - Lagkageløb  - Sliders

 

"A minute to win it"

Burgersliders er meget populære. Små mini-burgere med forskelligt fyld i stedet for en stor burger. En Lagkage er altid populær, så hvorfor ikke lave lagkagesliders når deltagerne sendes på lagkageløb. Små lagkager med forskelligt fyld. Det kan kun blive meget populært!

En Lagkageslider er en mini-lagkage. Til dette løb består en lagkageslider af lagkagebund (top bund og mellemlag) og to stykker frugt. Lagene i lagkagen bliver lagt smmen med syltetøj, lagkagecreme med flødeskum på toppen.

Deltagerantal: 4 - 36. Deltagerne deles ind i små hold af 4 -5 personer. (4 personer pr hold er ideelt)

Deltagerne deles ind i hold. Hvert hold skal besøge nogle poster, hvor holddeltagerne skal konkurrere mod hinanden. Deltagerne skal kæmpe alle mod alle og på hver post udnævnes der en vinder og en andenplads. Resten af holdet deler en tredjeplads. Der bør ikke være mere end 4- 5 poster på løbet og hver post bør kunne afvikles på ca. 5 minutter. ”A minute to win it” inspirerede aktiviteter er velegnet til dette løb. 

På hver påst kæmpes der om at vinde "lagkagepoint"

Vinderen på en post får 3 Pointkort. Andenpladsen får 2 pointkort. Tredjepladserne får hver et pointkort.

Hver post har en stak af pointkort med forskellige billeder af frugter på på.

Deltagerne skal nu trække et eller flere tilfældige pointkort alt efter hvilken pladsering de fik på den pågældende post.

Pointkortene har forskellige billeder af frugter. Det kan være af bananer, kiwi, æble, pærer osv. Pointkortene blandes omhyggeligt og deltagerne trækker deres kort. Det er tilfældigt om de få et kort med eksempelvis en kiwi, banan, pære eller et fjerde stykke frugt på.

Når deltagerne har været ved alle poster og har vundet deres pointkort, så skal der laves lagkager. Der skal ikke laves en stor lagkage men lagkagesliders – altså små miniaturelagkager. For hver 3 pointkort som en deltager har vundet, så må denne deltager lave en lagkageslider.

Råvarerne er forberedt på forhånd. Fremgangsmåden er at lagkagebundene er stukket ud med en lille rund småkageudstikker der har samme størrelse som en banan skive. Frugterne er ligeledes skåret i skiver og stukket ud i tilsvarende cirkler.

Deltagerne kan nu købe en lagkageslider for hver 3 lagkagepoint, som de har vundet. Lagkagebundene (bund top og mellemlag) koster et frugtpoint. Der skal to stk. frugt i hver lagkageslider, i overensstemmelse med billederne på de pointkort de har vundet og bruger til at købe lagekagesliders for. Sagt anderledes En kagkageslider koster 3 lagkagepoint. Et lagkagepoint for lagkagebunden og 2 point for de stykker frugt der skal i deres lagkageslider. Der er billeder af forskellige frugter på alle lagkagepoint, og de bruges til frugterne som er afbilledet på deres lagkagepoint som de bruger til at købe frugt for, det er de frugter de får udleveret til at lægge di deres lagkagesliders. 

Deltagerne skal nu konstruere deres små lagkager - lagkagesliderne.

Lagkagecreme, syltetøj og fløde er gratis for alle der måtte ønske dette. Lagkagecreme, syltetøj og fløde kan med fordel anrettets i sprøjteflasker, så det nemt kan lægges i lagene i de små lagkager. Lagkagerne kan evt. holdes samen med tandstikker eller grillspyd.  Efterfølgende spises lagkagerne.

Deltagerne må selvfølgelig gerne vælge at have flere af deres stykker frugt i en af deres lagkagesliders, det koster bare ekstra og tilsvarende antal lagkagepoints. Nogle få pointkort kan have billeder af topping til lagkagerne. Det kan være krymmel, chokoladelinser eller lignende.

Tip: Få kort kan være jokere. Hvis en deltager trækker en joker, så må de selv vælge et stykke frugt eller en topping til en af deres lagkager. Jokeren kan også et alternativt til de mere traditionelle lagkagefrugter. Det kan være revet gulerod eller revet rødbede.

For at drille lidt, så kan der være et enkelt billede af en gulerod(revet), agurk(revet) eller et stykke toastbrød (i stedet for lagkagebund) blandt pointkortene. Deltagerne skal nu lave en af deres lagkager med pågældende ingrediens fra deres pointkort i deres kagkager.

Hvis I vil have flere poster end 5 på jeres løb, så kan i blot indføre at deltagerne skal bruge minimum 3 eller flere pointkort for hvert sæt lagkageslider en deltager får udleveret for at lave en slagkageslider. Sæt prisen således at den deltager som har flest point kun kan købe maksimalt 5 sliders. Både for at have råvarer nok og undgå madsvineri. 5 sliders svarer til et meget stort stykke lagkage.

TIP: Lad en voksen, facilitator eller leder lægge lagkagesliderne sammen for deltagerne. Det går hurtigere og er mere hygiejnisk. Når kagecremen, fløden og syltetøjet er anrettet i sprøjteflasker og frugten er skåret ud på forhånd, så kan der hurtigt laves mange sliders efter pølsevognsprincippet. 

Æbler og pærerne kan skæres ud dagen før (men der er risiko for de oxidere og bliver brune og bløde). frugtskiverne lægges i en skål med vand som er tilsat en god mængde citron, så frugterne ikke oxiderer og bliver brune.

Materialer: Pointkort med billeder af frugter. Sprøjteflasker til lagkagecreme, syltetøj og fløde. Fløde, lagkagebunde, kagecreme, sødmælk, syltetøj, frugter. Rund udstikker som bruges til småkager (ca. 4cm. Da. samme diameter som en skive banan). Evt. krymmel eller andre former for lagkage-topping. Grillspyd. Tallerkner. Skåle. Citronsaft (så frugtskiverne ikke oxidere)

PS:

Det der er godt ved dette program, er at man nøjagtig ved hvor mange materialer der skal bruges.

Eks:

Hvert hold bør bestå af fire deltagere - Det funger simpelthen bedst!

Hver post skal have 7 lagkagepoint til hvert hold på 4 deltagere, der besøger deres post.

Er der 5 poster så skal der bruges 35 point pr. hold.

For 35 point kan der, oprundet, købes 13 lagkager. Til 13 lagkage skal der bruges 26 stykker frugt.

Og hvis man ved hvilke frugter man vil have med i legen, så er det bare at lave antallet af pointene derefter!

Grøntsags og frugtmatematik:

Af et stort æble kan der skæres 6 -7 skiver frugt.

Af en kiwi, 4 – 5 skiver.

Af en pære, 4 – 5 skiver.

Af en stor banen, 12 – 15 skiver.

En stor revet gulerod, 10 ”skiver.”

Ud af en 3-lags lagkagebund kan der udstikkes bunde med mellemlag til 20 lagsliders.

Et brev lagkagecreme passer til 75 lagkagesliders

500 g syltetøj passer til 75 lagkagesliders.

(PPS. Hvis I bruger sprøjteflasker, så husk at purerer syltetøjet først, ellers sætter jordbærrene sig fast i tuden på sprøjteflasken!)  

Med 5 poster, så kan hver deltager i gennemsnit få 2,91 lagkageslider – 3 lagkagesliders svarer til et ok stykke lagkage. Det er er en fin ide at lave lidt ekstra, så alle ”lige” kan få en ekstra omgang, når deltagerne har brugt deres vundne lagkagepoints! (Der er trods alt nogle deltagere der kun får point til en slider)

Forslag til lagkageløb med 5 poster - "A minut to win it" Lagkagepoint - Frugter til lagkageløb